Magazin > Film & Glasba & TV
26 ogledov

Malkovich, Klein in Sayles nagrajeni v Solunu

John Sayles (drugi z leve) bo predstavil svoj opus 15-ih filmov, med njimi tudi Žurnal24 main
Začel se je 48. filmski festival v Solunu, na katerem bodo posebno pozornost namenili ameriškim filmskim ustvarjalcem Williamu Kleinu, Johnu Malkovichu in Johnu Saylesu.

V Solunu na severu Grčije poteka 48. filmski festival, kjer se bodo posebej poklonili ameriškim filmskim ustvarjalcem - snemalcu Williamu Kleinu, igralcu Johnu Malkovichu in cineastu Johnu Saylesu. Retrospektiva je letos posvečena Williamu Kleinu, spremlja jo razstava njegovih fotografij, ki jih je v 50-ih in 60-ih letih posnel v New Yorku, Tokiu, Moskvi in Parizu, kakor tudi modnih fotografij in posnetkov Grčije, ki so tokrat prvič predstavljene javnosti.

Običinstvu bodo predstavili osem Kleinovih filmov, med njimi slavni dokumentarec o boksarju Mohamedu Aliju, Mohammed Ali the Greatest, in Kdo ste vi, Polly Maggoo?, igrani film o svetu mode.

John Sayles, figura ameriškega neodvisnega filma, bo predstavil svoj opus, ki šteje 15 filmov, med njimi zadnji celovečerni film Honeydripper. John Malkovich bo prejel nagrado za prispevek k svetovni kinematografiji, predstavil pa bo tudi film Juno, pri katerem je bil koproducent.

Do 25. novembra bo prikazanih okoli 280 filmov, od tega jih je 14 v tekmovalni sekciji; gre za prvence oziroma druge filme mladih režiserjev. Žirija, ki jo  vodi češki režiser Jirži Menzel, bo podelila prvo nagrado v višini 37.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.