Mlado princeso v javnosti premagale solze

Foto: Epa
Foto: Epa
Bodoča norveška kraljica solz ni skrivala.
Oglej si celoten članek

Na Norveškem so se včeraj spominjali žrtev terorističnega napada skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je 22. julija 2011 v enem dnevu na več lokacijah ubil 77 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka laburistične stranke na otoku Utoya nedaleč od prestolnice.

Tam je potekala spominska slovesnost, ki so se je udeležili tudi norveški prestolonaslednik Haakon, njegova žena in njuna prvorojenka Ingrid. Prestolonaslednik je poudaril, da se je treba proti "takšnim silam" boriti vsak dan in da odgovornost leži na plečih vseh. Z ženo sta v zadnjih letih govorila z mnogimi, ki so bili priča atentatu, in tudi s svojci žrtev. Princ pravi, da se je iz teh pogovorov veliko naučil in da se mu zdi pomembno, da se o takšnih dogodkih govori, četudi je neprijetno.

17-letna Ingrid je bila med slovesnostjo vidno pretresena. Tega usodnega dne je namreč umrlo veliko najstnikov, ki so bili njenih let. 

Da se je treba na sovraštvo odzvati, je poudarila tudi norveška premierka Erna Solberg.

Sovraštvo in ekstremizem, ki še vedno vladata v družbi, so na slovesnosti obsodili tudi drugi predstavniki norveškega političnega vrha. Jens Stoltenberg, zdajšnji generalni sekretar zveze Nato, ki je bil v času napada norveški premier, pa je dejal: "Pred desetimi leti smo se na sovraštvo odzvali z ljubeznijo. Toda sovraštvo še vedno obstaja. Teroristi se lahko odločijo, da nam bodo odvzeli življenja, vendar nam ne smejo vzeti demokracije, naše svobodne in odprte družbe."

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.