Magazin > VIP
2343 ogledov

Mlado princeso v javnosti premagale solze

princesa ingrid Epa
Bodoča norveška kraljica solz ni skrivala.

Na Norveškem so se včeraj spominjali žrtev terorističnega napada skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je 22. julija 2011 v enem dnevu na več lokacijah ubil 77 ljudi, med njimi večinoma najstnike, ki so se udeležili tabora pomladka laburistične stranke na otoku Utoya nedaleč od prestolnice.

Tam je potekala spominska slovesnost, ki so se je udeležili tudi norveški prestolonaslednik Haakon, njegova žena in njuna prvorojenka Ingrid. Prestolonaslednik je poudaril, da se je treba proti "takšnim silam" boriti vsak dan in da odgovornost leži na plečih vseh. Z ženo sta v zadnjih letih govorila z mnogimi, ki so bili priča atentatu, in tudi s svojci žrtev. Princ pravi, da se je iz teh pogovorov veliko naučil in da se mu zdi pomembno, da se o takšnih dogodkih govori, četudi je neprijetno.

17-letna Ingrid je bila med slovesnostjo vidno pretresena. Tega usodnega dne je namreč umrlo veliko najstnikov, ki so bili njenih let. 

Da se je treba na sovraštvo odzvati, je poudarila tudi norveška premierka Erna Solberg.

Sovraštvo in ekstremizem, ki še vedno vladata v družbi, so na slovesnosti obsodili tudi drugi predstavniki norveškega političnega vrha. Jens Stoltenberg, zdajšnji generalni sekretar zveze Nato, ki je bil v času napada norveški premier, pa je dejal: "Pred desetimi leti smo se na sovraštvo odzvali z ljubeznijo. Toda sovraštvo še vedno obstaja. Teroristi se lahko odločijo, da nam bodo odvzeli življenja, vendar nam ne smejo vzeti demokracije, naše svobodne in odprte družbe."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.