Modrček, ki odkrije raka na prsih

Bi imeli modrček, ki bi v zelo zgodnjem stanju odkril raka na prsih? Morda ga boste lahko kupili že čez dobro leto.
Oglej si celoten članek

Podjetje First Warning System že več let razvija modrček, ki bi omogočal zelo zgodnje odkrivanje raka na prsih in tako rešil kar nekaj življenj.

Modrček BSE (breast self exam) se je na podlagi dosedanjih raziskav izkazal kot zanesljiv, deluje na principu spremljanja in analiziranja toplotnih sprememb v prsnem tkivu. Do toplotnih sprememb pride zaradi rasti in razvoja krvnih žil tumorja. Senzorji na modrčku zabeležene spremembe pošiljajo na internet, kjer se podatki obdelajo, uporabnicam pa so dostopni preko računalniške ali telefonske aplikacije.

Raziskave, v katerih je sodelovalo 650 žensk, so pokazale 92,1 odstotno zanesljivost modrčka, pa čeprav se dosedanje metode zgodnjega odkrivanja raka na podlagi temperaturnih sprememb v tkivu niso pokazale za najboljše.

Zdravnica Therese Beves iz centra za zaščito pred rakom v Teksasu opozarja, da nov modrček pred prodajo potrebuje še kar nekaj testiranj, a pri Firs Warning System so nad svojim izdelkom navdušeni. Verjamejo, da bo modrček BSE že kmalu lahko pomagal ženskam pri zgodnjem odkrivanju te zelo razširjene bolezni.

Kdaj bo modrček zares prišel v prodajo, še ni znano, po ocenah proizvajalcev pa naj bi se ta na evropskem tržišču pojavil konec prihodnjega leta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.