Magazin > Lepota & telo
15 ogledov

Modrček, ki odkrije raka na prsih

prsi Shutterstock
Bi imeli modrček, ki bi v zelo zgodnjem stanju odkril raka na prsih? Morda ga boste lahko kupili že čez dobro leto.

Podjetje First Warning System že več let razvija modrček, ki bi omogočal zelo zgodnje odkrivanje raka na prsih in tako rešil kar nekaj življenj.

Modrček BSE (breast self exam) se je na podlagi dosedanjih raziskav izkazal kot zanesljiv, deluje na principu spremljanja in analiziranja toplotnih sprememb v prsnem tkivu. Do toplotnih sprememb pride zaradi rasti in razvoja krvnih žil tumorja. Senzorji na modrčku zabeležene spremembe pošiljajo na internet, kjer se podatki obdelajo, uporabnicam pa so dostopni preko računalniške ali telefonske aplikacije.

Raziskave, v katerih je sodelovalo 650 žensk, so pokazale 92,1 odstotno zanesljivost modrčka, pa čeprav se dosedanje metode zgodnjega odkrivanja raka na podlagi temperaturnih sprememb v tkivu niso pokazale za najboljše.

Zdravnica Therese Beves iz centra za zaščito pred rakom v Teksasu opozarja, da nov modrček pred prodajo potrebuje še kar nekaj testiranj, a pri Firs Warning System so nad svojim izdelkom navdušeni. Verjamejo, da bo modrček BSE že kmalu lahko pomagal ženskam pri zgodnjem odkrivanju te zelo razširjene bolezni.

Kdaj bo modrček zares prišel v prodajo, še ni znano, po ocenah proizvajalcev pa naj bi se ta na evropskem tržišču pojavil konec prihodnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.