Montignac morda ni imel prav

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Se je slavni Montignac motil? Nova evropska raziskava je pokazala, da je prav fruktoza tista, povzroča odvisnost.
Oglej si celoten članek

Molekula fruktoze, ki skupaj z molekulo glukoze tvori sladkor, je tista, ki v telesu sproži odvisnost. To je pokazala nova raziskava, ki jo je opravil Evropski inštitut za hrano in varnost potrošnikov (IHCP). Med glavnimi zagovorniki rabe fruktoze je bil predvsem slavni francoski dietetik Michel Montignac, ki pa mu rezultati te raziskave oporekajo.

Neuporabna za telo

Glukoza se v telesu pretvori v energijo in sproži občutek sitosti, fruktoza pa nima jasnega pozitivnega oziroma uporabnega učinka, v možganih pa aktivira občutke, ki sprožijo zasvojenost. Obenem pa negativno vpliva na proizvajanje inzulina in zmoti naravne procese presnavljanja.

Uživanje sadja je varno

Fruktoza je sicer sladkor, ki je v sadju in poskrbi za njegov prijeten okus, toda kot navajajo avtorji raziskave, ga lahko kljub temu uživate brez skrbi. Količina fruktoze v njem je namreč majhna in ni primerljiva z ravnjo v industrijskih izdelkih in gaziranih pijačah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.