Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Montignac morda ni imel prav

Hočete jesti bolj zdravo? Ne pozabite na sadje in zelenjavo! (Foto: Shutterstock Žurnal24 main
Se je slavni Montignac motil? Nova evropska raziskava je pokazala, da je prav fruktoza tista, povzroča odvisnost.

Molekula fruktoze, ki skupaj z molekulo glukoze tvori sladkor, je tista, ki v telesu sproži odvisnost. To je pokazala nova raziskava, ki jo je opravil Evropski inštitut za hrano in varnost potrošnikov (IHCP). Med glavnimi zagovorniki rabe fruktoze je bil predvsem slavni francoski dietetik Michel Montignac, ki pa mu rezultati te raziskave oporekajo.

Neuporabna za telo

Glukoza se v telesu pretvori v energijo in sproži občutek sitosti, fruktoza pa nima jasnega pozitivnega oziroma uporabnega učinka, v možganih pa aktivira občutke, ki sprožijo zasvojenost. Obenem pa negativno vpliva na proizvajanje inzulina in zmoti naravne procese presnavljanja.

Uživanje sadja je varno

Fruktoza je sicer sladkor, ki je v sadju in poskrbi za njegov prijeten okus, toda kot navajajo avtorji raziskave, ga lahko kljub temu uživate brez skrbi. Količina fruktoze v njem je namreč majhna in ni primerljiva z ravnjo v industrijskih izdelkih in gaziranih pijačah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.