Moški, previdno z dodatki omega-3

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova raziskava je pokazala, da obstajajo dokazi, da dodatki z omega-3 maščobnimi kislinami lahko sprožijo agresivno obliko raka na prostati.
Oglej si celoten članek

Omega-3 maščobe, ki jih najdejo v ribjem olju in slavijo po protivnetnih učinkih, so po novih odkritjih povečale možnost za hujšo obliko bolezni za kar 71 odstotkov, pri milejši obliki pa za 44 odstotkov. Na splošno pa se tveganje za raka na prostati poveča za 43 odstotkov.

Ameriški preiskovalci so primerjali krvno sliko 834 moških, ki imajo raka na prostati in 1393 udeležencev, ki nimajo raka.

"Pregledali smo indikator v krvi glede vnosa omega 3 maščob in na veliko presenečenje ugotovili, da so povezane s povečanim tveganjem za raka na prostati," je povedal avtor raziskave dr. Alan Kristal. "Če vsak dan vzamete tableto z omega 3 maščobami ali ribje olje, potem ste v skupini z visokim tveganjem," je še pojasnil.

Nadaljnje raziskave bodo pokazale, kateri so mehanizmi, ki povzročajo, da maščobne kilsine povzročajo raka, še pravijo znanstveniki, obenem pa svarijo pred paniko.

Nutriconistka Nicole Berberian je povedala: "Dejstvo je, da samo iz te analize še ne moremo z gotovostjo trditi, kaj je vzrok. Pred nami je še dolga pot, da bi lahko trdili, da je vzrok dejanski vnos ribjega olja."

Dodatki omega-3 maščobnih kislin so eni najbolj priljubljenih med uporabniki. Slednji pravijo, da imajo veliko zdravih učinkov, med njimi varujejo pred srčnimi infarkti, pomagajo pri vnetih sklepih, povečajo delovanje možganov, pri otrocih pa preprečujejo vedenjske motnje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.