Magazin > Lepota & telo
140 ogledov

Moški, previdno z dodatki omega-3

omega 3, tablete, ribje olje Shutterstock
Nova raziskava je pokazala, da obstajajo dokazi, da dodatki z omega-3 maščobnimi kislinami lahko sprožijo agresivno obliko raka na prostati.

Omega-3 maščobe, ki jih najdejo v ribjem olju in slavijo po protivnetnih učinkih, so po novih odkritjih povečale možnost za hujšo obliko bolezni za kar 71 odstotkov, pri milejši obliki pa za 44 odstotkov. Na splošno pa se tveganje za raka na prostati poveča za 43 odstotkov.

Ameriški preiskovalci so primerjali krvno sliko 834 moških, ki imajo raka na prostati in 1393 udeležencev, ki nimajo raka.

"Pregledali smo indikator v krvi glede vnosa omega 3 maščob in na veliko presenečenje ugotovili, da so povezane s povečanim tveganjem za raka na prostati," je povedal avtor raziskave dr. Alan Kristal. "Če vsak dan vzamete tableto z omega 3 maščobami ali ribje olje, potem ste v skupini z visokim tveganjem," je še pojasnil.

Nadaljnje raziskave bodo pokazale, kateri so mehanizmi, ki povzročajo, da maščobne kilsine povzročajo raka, še pravijo znanstveniki, obenem pa svarijo pred paniko.

Nutriconistka Nicole Berberian je povedala: "Dejstvo je, da samo iz te analize še ne moremo z gotovostjo trditi, kaj je vzrok. Pred nami je še dolga pot, da bi lahko trdili, da je vzrok dejanski vnos ribjega olja."

Dodatki omega-3 maščobnih kislin so eni najbolj priljubljenih med uporabniki. Slednji pravijo, da imajo veliko zdravih učinkov, med njimi varujejo pred srčnimi infarkti, pomagajo pri vnetih sklepih, povečajo delovanje možganov, pri otrocih pa preprečujejo vedenjske motnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.