Moški, previdno z omega 3

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
To, kar je dobro za srce, ni nujno dobro za prostato, je pokazala raziskava, v kateri so preučevali povezavo med maščobami in rakom prostate.
Oglej si celoten članek

Najobsežnejšo raziskavo na področju raka prostate do zdaj, v kateri je sodelovalo več kot 3.400 moških, so izvedli na ameriškem inštitutu za raziskave raka Fred Hutchinson.

Rezultati presenetili

Moški z najvišjim deležem maščobnih kislin omega 3 v krvi imajo kar dvainpolkrat več možnosti, da zbolijo za rakom prostate, kot moški z nižjimi krvnimi vrednostmi omega 3 maščobnih kislin, je pokazala raziskava. Raziskovalce pa je presenetilo tudi dejstvo, da maščobne kisline omega 6, ki jih najdemo v rastlinskih oljih in so v prevelikih količinah povezane z vnetji in boleznijo srca, tveganja za raka prostate niso povečale.

V zmernih količinah

Vpliv omega 3 maščobnih kislin na pojav agresivnega raka prostate še ni pojasnjen, strokovnjaki pa predvidevajo, da poleg vnetja vplivajo tudi na druge biološke procese. Vseeno sta preplah in prenehanje uživanja živil z njimi odveč, mirijo strokovnjaki. Omega 3 maščobne kisline so tudi pri moških v zdravih mejah zaželene. Čeprav uradno priporočene vrednostni dnevnega vnosa omega 3 maščobnih kislin še ne obstajajo, prehranski strokovnjaki svetujejo, da naj bi jih na dan zaužili okoli 450 miligramov.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.