Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Moški, previdno z omega 3

losos, senvič Shutterstock
To, kar je dobro za srce, ni nujno dobro za prostato, je pokazala raziskava, v kateri so preučevali povezavo med maščobami in rakom prostate.

Najobsežnejšo raziskavo na področju raka prostate do zdaj, v kateri je sodelovalo več kot 3.400 moških, so izvedli na ameriškem inštitutu za raziskave raka Fred Hutchinson.

Rezultati presenetili

Moški z najvišjim deležem maščobnih kislin omega 3 v krvi imajo kar dvainpolkrat več možnosti, da zbolijo za rakom prostate, kot moški z nižjimi krvnimi vrednostmi omega 3 maščobnih kislin, je pokazala raziskava. Raziskovalce pa je presenetilo tudi dejstvo, da maščobne kisline omega 6, ki jih najdemo v rastlinskih oljih in so v prevelikih količinah povezane z vnetji in boleznijo srca, tveganja za raka prostate niso povečale.

V zmernih količinah

Vpliv omega 3 maščobnih kislin na pojav agresivnega raka prostate še ni pojasnjen, strokovnjaki pa predvidevajo, da poleg vnetja vplivajo tudi na druge biološke procese. Vseeno sta preplah in prenehanje uživanja živil z njimi odveč, mirijo strokovnjaki. Omega 3 maščobne kisline so tudi pri moških v zdravih mejah zaželene. Čeprav uradno priporočene vrednostni dnevnega vnosa omega 3 maščobnih kislin še ne obstajajo, prehranski strokovnjaki svetujejo, da naj bi jih na dan zaužili okoli 450 miligramov.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.