Mučite žival in ogrožate okolje

Foto: Žurnal24 Bodite previdni pri izbiri rib za vaš ribnik. (Foto: Shutterstock)
Večina ljubljenčkov, ki jih izpustite v naravo, pogine. Tisti, ki preživijo, ogrožajo druge živali.
Oglej si celoten članek

"V ujetništvu vzgojena žival ne bo preživela v naravi, če si ne zna sama poiskati hrane in vode in če je temperaturno okolje zanjo neprimerno," izpuste hišnih ljubljenčkov ostro obsojajo na Veterinarski upravi RS. Izpustitev živali v okolje, v katerem ne preživi, namreč pomeni opustitev dolžnosti oskrbe živali in se lahko v primeru, da je živali povzročeno dalj časa trajajoče trpljenje ali ima to za posledico smrt, šteje za mučenje živali.

Ubežniki – zlate ribice in signalni raki. Bodite previdni pri izbiri rib in rakov za vaš ribnik, saj je možnost pobega velika. V Sloveniji so se v naravi v večjem številu obdržale vrste rib, kot so gambuzija, pseudorazbora, sončni ostriž in zlata ribica, ter rakov, kot je signalni rak.

Predvsem ribe
Z vidika zaščite živali spuščanje v naravo ni dopustno, saj večina hišnih ljubljencev, ki jih izpustimo v naravo, ne preživi oziroma živijo v zelo stresnih razmerah, saj niso navajene na razmere v naravi. Kljub temu določene vrste uspejo preživeti in nekatere postanejo tako številčne, da ogrožajo obstoj domorodnih vrst, opozarjajo na ministrstvu za okolje (MOP).  V Sloveniji je bilo po njihovih podatkih opaženo, da so se v naravi v večjem številu obdržale oziroma postale množične predvsem številne vrste rib,  kot so gambuzija, pseudorazbora, sončni ostri in zlata ribica, ter rakov, kot je signalni rak . "Zato bi bilo treba izpostaviti, da moramo biti zelo previdni pri izbiri vrst, ki jih naseljujemo v ribnike, saj je možnost pobega ob visokih vodah zelo velika. Prav tako v naravo ne izpuščamo živali iz akvarijev," pravijo na MOP.

Problematični tudi sesalci
Najbolj opazna in prepoznavna vrsta v Sloveniji, ki je posledica izpustov hišnih živali v naravo, je po informacijah MOP želva rdečevratka: "V naravi pa se že pojavljajo tudi druge podvrste iz tega rodu." Iz izkušenj v sosednjih državah na MOP ugotavljajo, da so problematični tudi izpusti sesalcev. Med priljubljenimi vrstami so številne veverice. V Italiji naseljena siva veverica močno ogroža obstoj domorodne rdeče veverice, širi se tudi že v druge alpske države. V Italiji se v naravi pojavljajo tudi veverice iz rodu čipmunkov, ki so kot hišni ljubljenčki vedno bolj priljubljene.

"Pri nas sta med tujerodnimi vrstami sesalcev v naravi najbolj razširjeni pižmovka in nutrija, ki naj bi se naselili po pobegih iz farm, kjer so jih vzrejali za pridobivanje kožuhov," so dejali. Na ravni EU se vedno pogosteje v naravi pojavljajo tudi različne vrste plazilcev (kače, kuščarji, želve) – njihova priljubljenost med lastniki živali narašča.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.