Magazin
96 ogledov

Mučite žival in ogrožate okolje

Bodite previdni pri izbiri rib za vaš ribnik. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Večina ljubljenčkov, ki jih izpustite v naravo, pogine. Tisti, ki preživijo, ogrožajo druge živali.

"V ujetništvu vzgojena žival ne bo preživela v naravi, če si ne zna sama poiskati hrane in vode in če je temperaturno okolje zanjo neprimerno," izpuste hišnih ljubljenčkov ostro obsojajo na Veterinarski upravi RS. Izpustitev živali v okolje, v katerem ne preživi, namreč pomeni opustitev dolžnosti oskrbe živali in se lahko v primeru, da je živali povzročeno dalj časa trajajoče trpljenje ali ima to za posledico smrt, šteje za mučenje živali.

Ubežniki – zlate ribice in signalni raki. Bodite previdni pri izbiri rib in rakov za vaš ribnik, saj je možnost pobega velika. V Sloveniji so se v naravi v večjem številu obdržale vrste rib, kot so gambuzija, pseudorazbora, sončni ostriž in zlata ribica, ter rakov, kot je signalni rak.

Predvsem ribe
Z vidika zaščite živali spuščanje v naravo ni dopustno, saj večina hišnih ljubljencev, ki jih izpustimo v naravo, ne preživi oziroma živijo v zelo stresnih razmerah, saj niso navajene na razmere v naravi. Kljub temu določene vrste uspejo preživeti in nekatere postanejo tako številčne, da ogrožajo obstoj domorodnih vrst, opozarjajo na ministrstvu za okolje (MOP).  V Sloveniji je bilo po njihovih podatkih opaženo, da so se v naravi v večjem številu obdržale oziroma postale množične predvsem številne vrste rib,  kot so gambuzija, pseudorazbora, sončni ostri in zlata ribica, ter rakov, kot je signalni rak . "Zato bi bilo treba izpostaviti, da moramo biti zelo previdni pri izbiri vrst, ki jih naseljujemo v ribnike, saj je možnost pobega ob visokih vodah zelo velika. Prav tako v naravo ne izpuščamo živali iz akvarijev," pravijo na MOP.

Problematični tudi sesalci
Najbolj opazna in prepoznavna vrsta v Sloveniji, ki je posledica izpustov hišnih živali v naravo, je po informacijah MOP želva rdečevratka: "V naravi pa se že pojavljajo tudi druge podvrste iz tega rodu." Iz izkušenj v sosednjih državah na MOP ugotavljajo, da so problematični tudi izpusti sesalcev. Med priljubljenimi vrstami so številne veverice. V Italiji naseljena siva veverica močno ogroža obstoj domorodne rdeče veverice, širi se tudi že v druge alpske države. V Italiji se v naravi pojavljajo tudi veverice iz rodu čipmunkov, ki so kot hišni ljubljenčki vedno bolj priljubljene.

"Pri nas sta med tujerodnimi vrstami sesalcev v naravi najbolj razširjeni pižmovka in nutrija, ki naj bi se naselili po pobegih iz farm, kjer so jih vzrejali za pridobivanje kožuhov," so dejali. Na ravni EU se vedno pogosteje v naravi pojavljajo tudi različne vrste plazilcev (kače, kuščarji, želve) – njihova priljubljenost med lastniki živali narašča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.