Na božični dan smrt v družini Valič

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
V znani slovenski družini v teh prazničnih dneh žalujejo.
Oglej si celoten članek

Na božični dan je umrla Dana Valič, žena igralca Aleksandra Valiča, mati igralca in režiserja Iztoka Valiča in babica popularnih ustvarjalcev Vida in Domna Valiča. Novico o njeni smrti je prenesla Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije.

"Na božični dan se je poslovila Dana Valič, nosilka partizanske spomenice, interniranka, ki je v italijanskih in nemških koncentracijskih taboriščih preživela več kot tri leta, učiteljica slovenščine, izjemna ženska, ki je vse do 100. rojstnega dneva, ki ga je praznovala maja, živela v svoji družinski hiši v Ljubljani," so zapisali pri ZZB.

Med drugo svetovno vojno je dobro leto preživela v italijanskih zaporih v Benetkah, Padovi in Perugii. Nato je bila zaprta v koncentracijskem taborišču Ravensbrück.

Po vojni je v goriškem pokrajinskem odboru prevzela referat za šolstvo in kulturo. Diplomirala je kot slavistka in učila slovenščino najprej na gimnaziji v Mostah, kasneje pa na osnovni šoli Keteja in Murna.

"Izjemno ponosna je bila, ko je pred leti Domen upodobil lik Franca Severja Frante v filmu Preboj posnet po knjigi Bitka na Menini planini," so še zapisali pri ZZB.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.