Magazin
27189 ogledov

Na božični dan smrt v družini Valič

Domen Valič Vid Valič Reševalni pas/Twitter
V znani slovenski družini v teh prazničnih dneh žalujejo.

Na božični dan je umrla Dana Valič, žena igralca Aleksandra Valiča, mati igralca in režiserja Iztoka Valiča in babica popularnih ustvarjalcev Vida in Domna Valiča. Novico o njeni smrti je prenesla Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Slovenije.

"Na božični dan se je poslovila Dana Valič, nosilka partizanske spomenice, interniranka, ki je v italijanskih in nemških koncentracijskih taboriščih preživela več kot tri leta, učiteljica slovenščine, izjemna ženska, ki je vse do 100. rojstnega dneva, ki ga je praznovala maja, živela v svoji družinski hiši v Ljubljani," so zapisali pri ZZB.

Med drugo svetovno vojno je dobro leto preživela v italijanskih zaporih v Benetkah, Padovi in Perugii. Nato je bila zaprta v koncentracijskem taborišču Ravensbrück.

Po vojni je v goriškem pokrajinskem odboru prevzela referat za šolstvo in kulturo. Diplomirala je kot slavistka in učila slovenščino najprej na gimnaziji v Mostah, kasneje pa na osnovni šoli Keteja in Murna.

"Izjemno ponosna je bila, ko je pred leti Domen upodobil lik Franca Severja Frante v filmu Preboj posnet po knjigi Bitka na Menini planini," so še zapisali pri ZZB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.