Na njej je 10 milijonov bakterij

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zobna ščetka pobere vse bakterije iz kopalnice.
Oglej si celoten članek

Na vaši zobni ščetki najbrž prebiva od nekaj do 10 milijonov bakterij, kar je več, kot jih je na tleh kopalnice, je pokazala raziskava, izvedena na Univerzi v Manchestru. Na srečo gre večinoma za neškodljive bakterije, vendar so v nekaterih vzorcih ščetk našli tudi zdravju zelo nevarne stafilokoke in celo bakterijo E. coli.

Menjava ali razkužitev

Vsako ščetkanje zob z umazano ščetko bakterije zanese v ustno votlino, ob nezdravih ali poškodovanih dlesnih pa te hitro preidejo tudi v krvni obtok. Toda v kopalnici, kjer lahko bakterije na ščetko pridejo prek kapljic z njimi okužene vode (recimo pri umivanju rok), se prenesejo z drugih ščetk v istem lončku ali ščetko okužijo kako drugače, je čistočo ščetke pravzaprav nemogoče vzdrževati, zato je priporočljivo, da ščetko zamenjate na od dva do tri mesece, če nimate možnosti, da bi jo razkužili. Na trgu so sicer na voljo naprave za razkuževanje zobnih ščetk, ki lahko njihovo dobo uporabnosti podaljšajo za nekaj mesecev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.