Magazin > Lepota & telo
17 ogledov

Na njej je 10 milijonov bakterij

zobna ščetka Shutterstock
Zobna ščetka pobere vse bakterije iz kopalnice.

Na vaši zobni ščetki najbrž prebiva od nekaj do 10 milijonov bakterij, kar je več, kot jih je na tleh kopalnice, je pokazala raziskava, izvedena na Univerzi v Manchestru. Na srečo gre večinoma za neškodljive bakterije, vendar so v nekaterih vzorcih ščetk našli tudi zdravju zelo nevarne stafilokoke in celo bakterijo E. coli.

Menjava ali razkužitev

Vsako ščetkanje zob z umazano ščetko bakterije zanese v ustno votlino, ob nezdravih ali poškodovanih dlesnih pa te hitro preidejo tudi v krvni obtok. Toda v kopalnici, kjer lahko bakterije na ščetko pridejo prek kapljic z njimi okužene vode (recimo pri umivanju rok), se prenesejo z drugih ščetk v istem lončku ali ščetko okužijo kako drugače, je čistočo ščetke pravzaprav nemogoče vzdrževati, zato je priporočljivo, da ščetko zamenjate na od dva do tri mesece, če nimate možnosti, da bi jo razkužili. Na trgu so sicer na voljo naprave za razkuževanje zobnih ščetk, ki lahko njihovo dobo uporabnosti podaljšajo za nekaj mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.