Na popivanje otrok imajo največji vpliv matere

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Glede na raziskavo naj bi na 16-letnike pri popivanju vplivali predvsem vrstniki, med 34-letniki pa naj bi alkohol pogosteje pili tisti, katerih matere so popivale že v njihovem otroštvu.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci britanskega think thanka Demos so izvedli študijo, v kateri so pri 18.000 ljudeh na Otoku opazovali navade pitja alkohola in prišli do zanimivih zaključkov. Najbolj naj bi na popivanje vplivale matere.

Popivanje očetov pa naj – nasprotno – ne bi vplivalo na poznejše navade otrok, saj ti večinoma popivajo zunaj doma, medtem ko matere to počnejo doma. Po mnenju avtorjev študije je pomemben dejavnik pri tem tudi večja kulturna sprejemljivost pitja alkohola za moške.

Če se starši ločijo pred 5. letom, več popivanja

Vpliv popivanja mater na otroke naj sicer ne bi bil izrazit v najstniških letih. Posledice naj bi bile vidne šele desetletja pozneje.

Pri otrocih, katerih starši se ločijo pred njihovim petim letom, obstaja večja možnost popivanja v odraslosti. V družinah, v katerih prevladujeta stroga disciplina in starševska ljubezen, pa naj bi bile možnosti za to manjše, še kaže študija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.