Magazin
19 ogledov

Na popivanje otrok imajo največji vpliv matere

najstniki, alkohol Shutterstock
Glede na raziskavo naj bi na 16-letnike pri popivanju vplivali predvsem vrstniki, med 34-letniki pa naj bi alkohol pogosteje pili tisti, katerih matere so popivale že v njihovem otroštvu.

Raziskovalci britanskega think thanka Demos so izvedli študijo, v kateri so pri 18.000 ljudeh na Otoku opazovali navade pitja alkohola in prišli do zanimivih zaključkov. Najbolj naj bi na popivanje vplivale matere.

Popivanje očetov pa naj – nasprotno – ne bi vplivalo na poznejše navade otrok, saj ti večinoma popivajo zunaj doma, medtem ko matere to počnejo doma. Po mnenju avtorjev študije je pomemben dejavnik pri tem tudi večja kulturna sprejemljivost pitja alkohola za moške.

Če se starši ločijo pred 5. letom, več popivanja

Vpliv popivanja mater na otroke naj sicer ne bi bil izrazit v najstniških letih. Posledice naj bi bile vidne šele desetletja pozneje.

Pri otrocih, katerih starši se ločijo pred njihovim petim letom, obstaja večja možnost popivanja v odraslosti. V družinah, v katerih prevladujeta stroga disciplina in starševska ljubezen, pa naj bi bile možnosti za to manjše, še kaže študija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.