Na pot s pametjo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zdravi naj pijejo dovolj vode, kronični bolniki pa naj ne pozabijo na zdravila.
Oglej si celoten članek

Nasveti za zdrave

Če so starostniki zdravi in kondicijsko pripravljeni, zanje na potovanju veljajo ista pravila kot za mlajše. Pri tem na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana opozarjajo, da ne smejo pozabiti na pitje tekočine, da ne dehidrirajo, da morajo paziti na sonce, saj lahko to povzroči toplotni šok ali sončarico, in da zdravil, ki jih bodo vzeli s sabo, ne smejo jemati iz originalnega pakiranja.

Nasveti za kronične bolnike

Če imajo tisti, ki se odpravljajo na pot, kronične bolezni, se morajo o potovanju posvetovati z osebnim zdravnikom, priporočljivo pa je tudi, da jim ta napiše pismo v angleščini, v katerem je navedeno, kakšno terapijo prejema pacient, tako da ob morebitnem obisku zdravnika v tujini ta ve, kaj se dogaja z njim in kaj redno jemlje.

Obolenja, ki povečujejo tveganje na poti

Kardiovaskularna obolenja, kronični hepatitis, kronična vnetna črevesna bolezen, kronična ledvična odpoved, imunosupresivna stanja, sladkorna bolezen, epilepsija, kronične pljučne bolezni, predhodna trombembolija, težje anemije, težja psihiatrična obolenja in vsa kronična obolenja, ki zahtevajo pogosto medicinsko pomoč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.