Magazin
14 ogledov

Na pot s pametjo

potovanje Shutterstock
Zdravi naj pijejo dovolj vode, kronični bolniki pa naj ne pozabijo na zdravila.

Nasveti za zdrave

Če so starostniki zdravi in kondicijsko pripravljeni, zanje na potovanju veljajo ista pravila kot za mlajše. Pri tem na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana opozarjajo, da ne smejo pozabiti na pitje tekočine, da ne dehidrirajo, da morajo paziti na sonce, saj lahko to povzroči toplotni šok ali sončarico, in da zdravil, ki jih bodo vzeli s sabo, ne smejo jemati iz originalnega pakiranja.

Nasveti za kronične bolnike

Če imajo tisti, ki se odpravljajo na pot, kronične bolezni, se morajo o potovanju posvetovati z osebnim zdravnikom, priporočljivo pa je tudi, da jim ta napiše pismo v angleščini, v katerem je navedeno, kakšno terapijo prejema pacient, tako da ob morebitnem obisku zdravnika v tujini ta ve, kaj se dogaja z njim in kaj redno jemlje.

Obolenja, ki povečujejo tveganje na poti

Kardiovaskularna obolenja, kronični hepatitis, kronična vnetna črevesna bolezen, kronična ledvična odpoved, imunosupresivna stanja, sladkorna bolezen, epilepsija, kronične pljučne bolezni, predhodna trombembolija, težje anemije, težja psihiatrična obolenja in vsa kronična obolenja, ki zahtevajo pogosto medicinsko pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.