Na šolah tudi sveže sadje

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Polovica naših šol v jedilnike vključuje lokalno pridelana živila.
Oglej si celoten članek

Po podatkih inštituta za varovanje zdravja (IVZ) trenutno nekaj več kot polovici osnovnih šol uspeva živila iz lokalne pridelave oziroma predelave vsaj delno vključevati v prehrano in tako prispevati h kakovosti ponudbe,” pravi Vida Fajdiga Turk z IVZ. Zagotavljanje virov hrane v lokalnih okoljih je ena od tem, ki jo ob današnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo.

Dostopnost slabša

Ustreznost šolske prehrane spremljajo IVZ in regijski zavodi za zdravstveno varstvo – 51 odstotkov jedilnikov je lani doseglo nadpovprečno oceno. “Dostopnost programa šolske prehrane v Sloveniji je eden od temeljnih ukrepov države za ohranjanje in izboljševanje prehranskih navad otrok. Ta pa naj bo tudi dosegljiv, tako da bo subvencionirano zdravo prehranjevanje v šoli omogočal vsem otrokom, ki to potrebujejo, in ne bo ustvarjal nepravičnih razlik v zdravju med posameznimi socialno-ekonomskimi skupinami otrok,” pravi Mojca Gabrijelčič Blenkuš z IVZ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.