Magazin > Lepota & telo
23 ogledov

Na šolah tudi sveže sadje

prehrana Anže Petkovšek
Polovica naših šol v jedilnike vključuje lokalno pridelana živila.

Po podatkih inštituta za varovanje zdravja (IVZ) trenutno nekaj več kot polovici osnovnih šol uspeva živila iz lokalne pridelave oziroma predelave vsaj delno vključevati v prehrano in tako prispevati h kakovosti ponudbe,” pravi Vida Fajdiga Turk z IVZ. Zagotavljanje virov hrane v lokalnih okoljih je ena od tem, ki jo ob današnjem svetovnem dnevu hrane izpostavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo.

Dostopnost slabša

Ustreznost šolske prehrane spremljajo IVZ in regijski zavodi za zdravstveno varstvo – 51 odstotkov jedilnikov je lani doseglo nadpovprečno oceno. “Dostopnost programa šolske prehrane v Sloveniji je eden od temeljnih ukrepov države za ohranjanje in izboljševanje prehranskih navad otrok. Ta pa naj bo tudi dosegljiv, tako da bo subvencionirano zdravo prehranjevanje v šoli omogočal vsem otrokom, ki to potrebujejo, in ne bo ustvarjal nepravičnih razlik v zdravju med posameznimi socialno-ekonomskimi skupinami otrok,” pravi Mojca Gabrijelčič Blenkuš z IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.