Nad virus HIV z obročkom

Foto: Žurnal24 Ženskam bi nova zaščita prinesla mirnejši spanec. (Foto: Shutterstock)
Virus HIV. Zaščita v obliki obročka za ženske je že v fazi preizkušnje.
Oglej si celoten članek

Te dni bo mednarodna o združenje za mikrobicide (IPM) na 280 prostovoljkah začelo preizkušati novo metodo za preprečevanje širjenja okužbe z virusom HIV. To se tako vse bolj osredotoča tudi na kemično preprečevanje okužbe, skrb za varno spolnost pa prelaga v ženske roke.

Ženske odločajo same. Prednost zaščite pred virusom HIV s pomočjo obročka je tudi v tem, da je odločitev prepuščena ženskam, ki tako niso več odvisne od tega, ali se partner strinja z uporabo kondoma ali ne.

Virus onesposobljen
Metoda deluje podobno kot kontracepcija, vendar se iz obročka, vstavljenega v nožnico, namesto hormonov izloča zdravilo, ki pri spolnem stiku onesposobi virus HIV v spermi, tako da ta ne more več okužiti drugih celic. Znanstveniki računajo tudi na to, da bi lahko v prihodnosti zaščito tudi združili s kontracepcijo, tako da bi z enim kombiniranim obročkom poskrbeli za oboje. Prvi rezultati testiranj bodo predvidoma znani čez približno pet let.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.