Magazin > Lepota & telo
16 ogledov

Nad virus HIV z obročkom

Ženskam bi nova zaščita prinesla mirnejši spanec. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Virus HIV. Zaščita v obliki obročka za ženske je že v fazi preizkušnje.

Te dni bo mednarodna o združenje za mikrobicide (IPM) na 280 prostovoljkah začelo preizkušati novo metodo za preprečevanje širjenja okužbe z virusom HIV. To se tako vse bolj osredotoča tudi na kemično preprečevanje okužbe, skrb za varno spolnost pa prelaga v ženske roke.

Ženske odločajo same. Prednost zaščite pred virusom HIV s pomočjo obročka je tudi v tem, da je odločitev prepuščena ženskam, ki tako niso več odvisne od tega, ali se partner strinja z uporabo kondoma ali ne.

Virus onesposobljen
Metoda deluje podobno kot kontracepcija, vendar se iz obročka, vstavljenega v nožnico, namesto hormonov izloča zdravilo, ki pri spolnem stiku onesposobi virus HIV v spermi, tako da ta ne more več okužiti drugih celic. Znanstveniki računajo tudi na to, da bi lahko v prihodnosti zaščito tudi združili s kontracepcijo, tako da bi z enim kombiniranim obročkom poskrbeli za oboje. Prvi rezultati testiranj bodo predvidoma znani čez približno pet let.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.