Najslabša je enolična hrana

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Otroška prehrana. Raziskave kažejo, da otrokom manjka železa in cinka.
Oglej si celoten članek

"Meso, krompir, mlečni izdelki, testenine, redko zelenjava, sokovi, ki vsebujejo barvila in sladkor, ter čaj, sladkan z belim sladkorjem. Nobene leče, čičerke, pireja in tofuja," je do otroške prehrane kritična nutricionistka Mateja Tea Dereani. "Naša napaka je, da poslušamo le želje otrok, ne vprašamo pa se, kaj zanje pomeni, če česa ne dobijo dovolj," pa opozarja prehranska strokovnjakinja Marija Merljak.

Čisti sladkor osiromaši

"Otroku moramo ponuditi sadje in zelenjavo ter tudi oreščke in alge," poudarja Dereanijeva. "Otroku ne smemo ponujati hranil, ki siromašijo njegovo prehrano ter ropajo minerale in vitamine. To so sladkane pijače in bomboni iz čistega sladkorja," pravi Merljakova in opozarja, da otrok, ki mu primanjkuje železa, v šoli ne bo mogel biti zbran.

 

Zdrave sladkarije

Sladkarij otroku ni treba popolnoma odreči, bolje jih je nadomestiti s svežim ali suhim sadjem, ki ga namočite v čokolado, svetuje Merljakova in pristavlja: "Sladkarija naj bo priboljšek po tem, ko je otrok pojedel drugo potrebno 
hrano."

"Če že damo otroku sladkarijo, naj bo ta iz naravnih sladkorjev, kakršna sta rižev in pšenični slad, ne pa polna belega sladkorja," pa priporoča Dereanijeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.