Magazin > Lepota & telo
80 ogledov

Najslabša je enolična hrana

pica, zamrznjena hrana Žurnal24 main
Otroška prehrana. Raziskave kažejo, da otrokom manjka železa in cinka.

"Meso, krompir, mlečni izdelki, testenine, redko zelenjava, sokovi, ki vsebujejo barvila in sladkor, ter čaj, sladkan z belim sladkorjem. Nobene leče, čičerke, pireja in tofuja," je do otroške prehrane kritična nutricionistka Mateja Tea Dereani. "Naša napaka je, da poslušamo le želje otrok, ne vprašamo pa se, kaj zanje pomeni, če česa ne dobijo dovolj," pa opozarja prehranska strokovnjakinja Marija Merljak.

Čisti sladkor osiromaši

"Otroku moramo ponuditi sadje in zelenjavo ter tudi oreščke in alge," poudarja Dereanijeva. "Otroku ne smemo ponujati hranil, ki siromašijo njegovo prehrano ter ropajo minerale in vitamine. To so sladkane pijače in bomboni iz čistega sladkorja," pravi Merljakova in opozarja, da otrok, ki mu primanjkuje železa, v šoli ne bo mogel biti zbran.

 

Zdrave sladkarije

Sladkarij otroku ni treba popolnoma odreči, bolje jih je nadomestiti s svežim ali suhim sadjem, ki ga namočite v čokolado, svetuje Merljakova in pristavlja: "Sladkarija naj bo priboljšek po tem, ko je otrok pojedel drugo potrebno 
hrano."

"Če že damo otroku sladkarijo, naj bo ta iz naravnih sladkorjev, kakršna sta rižev in pšenični slad, ne pa polna belega sladkorja," pa priporoča Dereanijeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.