Magazin
17 ogledov

Šolarji ne spijo dovolj

spanje, otrok, postelja Shutterstock
Spalne navade. Otroci ne hodijo spat dovolj zgodaj. Spanca ni mogoče nadomestiti ob koncu tedna.

"Manjkajočega spanca ne moremo nadomestiti. Če med tednom spimo premalo vsako noč in bi radi spanec nadomestili konec tedna, je to samo še bolj utrujajoče," opozarja zdravnica Andrejka Kumer Lakner. "Pri spanju je pomemben ritem. Dandanes je ta najbolj porušen, in to ne samo pri otrocih," pristavlja.

Pomemben je red

Potrebna količina spanja je zelo individualna, pravi sogovornica in ponazori: "Otrok se naspi, če gre spat vsak dan ob isti uri in spi toliko časa, da se zbudi spontano, torej ne da bi ga kdo budil ali bi ga zbudila budilka."

Kumer Laknerjeva ocenjuje, da kar precej šolarjev ne spi toliko, kot bi bilo treba. "Naloga staršev je, da otroke spravijo spat ob doglednem času in pri tem vzdržujejo red. Če malo popustijo, otroci namreč ne hodijo spat dovolj zgodaj; zamotijo se z igricami, televizijo, in to vse do polnoči," izpostavlja. Kot dodaja, se premalo zavedamo, kako pomembno je zanje spanje pred polnočjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.