Magazin
603 ogledov

Ko otrok noče spati v svoji postelji

Otroka na spanje navajajte že čez dan. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vaš otrok je že dovolj velik in samostojen, a ponoči vas še vedno zbuja in zleze k vam v posteljo. Počasi, a vztrajno, ga privadite na spanje v svoji postelji.

Ko starši malčkov končno preživijo prva otrokova leta brez pravega spanca, se pri tri- ali štiriletnikih že pojavijo nove težave. Otroci sicer zaspijo v svoji posteljici, čez tri ure pa že prosjačijo starše, ali lahko spijo pri njih. In ker so starši ponavadi preutrujeni, da bi karkoli naredili, privolijo. S tem pa privolijo v otrokova pravila.

Če imate radi sedemurni spanec brez večjih ali manjših motenj in imate dovolj nočnega brcanja v hrbet ali spanja na kavču, potem bo treba uvesti nova pravila. Dobra novica je ta, da boste malčka uspeli navaditi na spanje v svoji postelji, a slaba novica je ta, da pot do tega cilja ne bo lahka. Težava se ne bo rešila čez noč, preslišati pa boste morali marsikateri jokajoči stavek, kot na primer "Mami, me ne maraš?"

Pred spanjem
Počakajte na primerno obdobje, ko ne boste preveč obremenjeni z vsakdanjimi opravili. Ko se boste odločili za odločilni korak, malčku že popoldne začnite razlagati o spalnih navadah. Poskušajte reči nekaj podobnega: "Mamice in očki spijo v svojih posteljah, otroci pa v svojih posteljah," svetuje družinska terapevtka Jill Spivack.

Terapevtka svetuje tudi doma narejeno slikanico – gre za preproste ilustracije, ki jih zlepite skupaj, na njih pa so člani družine, ki spijo vsak v svoji postelji. Čez dan bo otrok listal po slikanici in se privajal na novo situacijo.

Ko luči ugasnejo ...
Matere, ki so preživele nešteto noči ob joku dojenčkov, znajo novi metodi kmalu obrniti hrbet. A treba je biti odločen. Na začetku ste lahko malenkost popustljivi in otroku dovolite le pet minut crkljanja, a po poljubčku in objemu mora v svojo posteljo. Brez dodatnega stiskanja, kozarca vode ali drugih izgovorov. Na žalost se boste soočili s stokanjem, jokanjem, kričanjem, malčke pa boste celo morali odnesti do njihove postelje. Ki pa jo bodo že naslednjo sekundo zapustili.

Če ne gre drugače, boste morali spati v njegovi sobi. Poleg njegove postelje namestite blazino in tam prespite noč. Sprva vam ne bo udobno, a ta metoda bo učinkovita dolgoročno. Ko bo otrok ponoči videl, da ste zraven, se bo počutil varneje. Čez dva ali tri dni poskusite le s sedenjem na stolu, dokler otrok ne zaspi. Vsako nadaljnjo noč se počasi odmikajte od otrokove postelje, a tako, da vas otrok še vedno lahko kadarkoli vidi.

Naslednje jutro nagrada
Če otroku po prespani noči ni bilo lahko, ga spodbujajte in spomnite na nova pravila. Če opazite izboljšanje, ga nagradite. Nagrado (sladkarijo ali majhno igračo) si lahko izbere sam ali pa jo pustite pod njegovo blazino.

Morda bo potrebnih več taktik, da otroka naučite spati v svoji postelji, a česarkoli se lotite, bodite pri tem nepopustljivi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.