Magazin
494 ogledov

Nosečnice, spite na levem boku

Nosečnost, spanje Žurnal24 main
Raziskovalci vneto preiskujejo, ali določen položaj pri spanju nosečnice v zadnjih mesecih nosečnosti vpliva na povečanje tveganja mrtvorojenih otrok.

Raziskovalci z univerze v Aucklandu so primerjali 155 žensk, ki so rodile mrtvorojence, s 310 ženskami, ki so preživele zdravo nosečnost. Ugotovili so, da spanje na hrbtu ali raje na desnem kot levem boku podvoji tveganje, vendar samo skoraj štirim od tisočih.

Spanje na levem boku je primernejše, saj pomaga pri boljšem pretoku krvi, ki gre do otroka. Na materine žile povečana in težka maternica namreč ne pritiska.

Novozelandska raziskava je bila objavljena v reviji British Medical Journal, raziskovalci pa stremijo k nadaljnjim obširnejših preiskavam. "Obstaja več dejavnikov, ki so povezani z mrtvorojenimi. Med njim gre za debelost, starost in narodnost nosečnice, prirojene napake in stanje, v katerem je posteljica. Številni ostajajo nepojasnjeni," pravi Daghni Rajasingamb z univerze porodničarjev in ginekologov.

"Ta raziskava je vzela pod drobnogled drug možen dejavnik. Kakorkoli, glede vzorcev spanja bo treba narediti še več preiskav, preden se bodo naredili trdni zaključki o položajih pri spanju," je še dodala.

"Matere si želijo vedeti, kaj lahko naredijo, da bi zmanjšale možnosti, da se to pripeti njihovim otrokom. Preprost nasvet, ki bo zmanjšal tveganje, bo zelo dobrodošel," je povedala Janet Scott iz dobrodelne ustanove Sands in pozdravila dodatne preiskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.