Magazin
11 ogledov

Manj spanca otroku poveča težo

Dovolj ur spanja je pomembno za otrokovo zdravje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Novozelandski raziskovalci so prišli do ugotovitve, da se lahko otrokom, ki čez noč ne spijo dovolj ur, poveča teža.

Raziskava, ki je bila objavljena na spletni strani BMJ, je spremljala 244 otrok, starih med tri in sedem let. Izsledki so pokazali, da je bila posledica daljšega spanja manjša teža, kar bi lahko imelo zelo pomembne posledice za zdravje.

Pri otrocih so vsakih šest mesecev preverili težo, višino in telesno maščobo. Njihove spalne navade in stopnja telesne aktivnosti so bile zabeležene pri treh, štirih in petih letih. Tisti otroci, ki so v zgodnejših letih spali manj, so imeli pri sedmih letih več možnosti, da so bili težji.

Dolgoročno pomanjkanje spanca škodi
Dodatne analize z univerze v Warwicku pa so pokazale, da bodo nadaljnje raziskave preiskovale in potrdile nove vedenjske metode, ki bi podaljšale tako spanje otrok kot odraslih. "Medtem pa ne škodi, če ljudem svetujemo, da trajno krajšanje spanca lahko dolgoročno vpliva na slabše zdravje odraslih in otrok," pravijo preiskovalci.

"Otroci do pet let po navadi dnevno prespijo enajst ur, v kar so vključeni tudi dremeži čez dan. Dvajset odstotkov otrok pri teh letih se sooča s težavami pri spanju. Že zdaj vemo, da ima nezadosten spanec velik vpliv na pozornost, spomin, vedenje in delovno storilnost pri pouku," je povedal Ian Maconochie z univerze za pediatrijo in zdravje otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.