Namig, kako nad PMS

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prehrana, bogata z železom iz rastlinskih virov, bistveno olajša predmenstrulane sindrome (PMS).
Oglej si celoten članek

Ženske, ki uživajo veliko stročnic in zelene listnate zelenjave, imajo tako za tretjino manj možnosti za PMS, kot tiste, ki se ne prehranjujejo na tak način, kaže najnovejša raziskava objavljena v American Journal of Epidemiology. Študijo so na univerzi v Massachusettsu izvajali deset let, vanjo pa je bilo vključenih tri tisoč žensk.

Železo vpliva na številne procese v telesu, med drugim skrbi tudi za nivo hormona serotonina. Nizek nivo tega hormona lahko povzroča depresijo, pri PMS pa značilna čustvena nihanja. Simptomi PMS so lahko čustveni in fizični, od občutljivosti dojk, napihnjenega trebuha, napadov lakote do tesnobe in depresije.

Tveganje za nastanek PMS se je bistveno znižalo pri ženskah, ki na dan zaužijejo več kot 20 miligramov železa.

V študiji so odkrili tudi, da na siptome PMS pomembno vpliva tudi cink, ki ga najdete v svežem sadju in zelenjavi. To se je pokazalo pri ženskah, ki na dan zaužijejo več kot 10 mg cinka na dan. Strokovnjaki, ki so sedelovali v študiji pa ob tem opozarjajo še, da sta tako cink kot železo lahko škodljiva, če jih zaužijemo preveč. Priporočen dnevni vnos železa za ženske pred menopavzo je 18 mg na dan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.