Magazin > Lepota & telo
47 ogledov

Namig, kako nad PMS

ženska Shutterstock
Prehrana, bogata z železom iz rastlinskih virov, bistveno olajša predmenstrulane sindrome (PMS).

Ženske, ki uživajo veliko stročnic in zelene listnate zelenjave, imajo tako za tretjino manj možnosti za PMS, kot tiste, ki se ne prehranjujejo na tak način, kaže najnovejša raziskava objavljena v American Journal of Epidemiology. Študijo so na univerzi v Massachusettsu izvajali deset let, vanjo pa je bilo vključenih tri tisoč žensk.

Železo vpliva na številne procese v telesu, med drugim skrbi tudi za nivo hormona serotonina. Nizek nivo tega hormona lahko povzroča depresijo, pri PMS pa značilna čustvena nihanja. Simptomi PMS so lahko čustveni in fizični, od občutljivosti dojk, napihnjenega trebuha, napadov lakote do tesnobe in depresije.

Tveganje za nastanek PMS se je bistveno znižalo pri ženskah, ki na dan zaužijejo več kot 20 miligramov železa.

V študiji so odkrili tudi, da na siptome PMS pomembno vpliva tudi cink, ki ga najdete v svežem sadju in zelenjavi. To se je pokazalo pri ženskah, ki na dan zaužijejo več kot 10 mg cinka na dan. Strokovnjaki, ki so sedelovali v študiji pa ob tem opozarjajo še, da sta tako cink kot železo lahko škodljiva, če jih zaužijemo preveč. Priporočen dnevni vnos železa za ženske pred menopavzo je 18 mg na dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.