Nasveti za čiščenje nakita

Foto: Žurnal24 Čistite previdno. (Foto: Imaxtree)
Na nakitu se nabirajo razne maščobe, odmrle celice, vodni kamen … Vsi pa si želimo, da bi ohranil večni sijaj. Pomagate si lahko sami z nasveti iz domače skrinje.
Oglej si celoten članek

Na splošno se nakit najbolje čisti z zobno ali malo slikarsko ščetko in kakovostnim tekočim detergentom. Temu sledi brisanje in glajenje z mehko in vlažno, nato pa še povsem suho krpo.

Biseri
Porumenele bisere za dve minuti potopite v mlačen vinski kis, nato pa v mlačno čisto vodo. Pustite, da se posušijo na čisti brisači.

Platina
Platina je zelo trajna kovina, ki se čisti z vodo, zmešano z detergentom, ali s posebnim sredstvom za čiščenje zlata.

Baker
Baker sčasoma izgubi lesk. Čisti se z detergentom za posodo. Če na nakitu opazite madeže, jih najprej odstranite z vato, namočeno v kis. Pomaga tudi, če ga natrete z limonino lupinico.

Korale
Osvežili jih boste z olivnim oljem. Če je ogrlica čista, a je izgubila sijaj, jo dajte za nekaj ur v zamrzovalnik.

Srebro

Srebro se čisti s posebno krpico, ki jo lahko kupite v draguljarnah ali bolje založenih trgovinah. Obstajajo pa tudi domača sredstva: potemnelo srebro očistite z limono ali pa ga namočite v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono. Srebrni nakit z okrasnim kamenjem izvrstno čisti lesni pepel – potresite ga in nato nežno zdrgnite z mehko krpo.

Zlato
Zlato, ki ima manj kot 18 karatov, temni prav tako kot srebro. Za njegovo čiščenje lahko uporabite v vodi raztopljen amoniak, nato pa nakit osušite z mehko suho krpo. Zlat nakit brez kamnov lahko tudi na kratko potopite v alkohol in nežno ščetkajte.

Žad in jantar
Čistita se z alkoholom ali lekarniškim bencinom. Po čiščenju ju je treba ''nahraniti'' z malo olivnega olja, odvečno maščobo pa odstraniti z jelenovo kožo, ki odlično vpija in daje lesk.

Trdi dragi kamni
Trdi dragulji, kot so diamnt, safir ali rubin, so zelo odporni. Ščetkajte jih z novo zobno ščetko, namočeno v toplo vodo.

Problematični dragulji
Problematično drago kamenje, kot so opali ali smaragdi, imajo razpoke, v katere prodira voda, zato jih ne potapljajte vanjo ali v druga sredstva za čiščenje, temveč poiščite nasvet strokovnjaka.

Slonovina
Slonovino čistite z zobno pasto in ščetko. Zdrgnite, operite in posušite. Delovala bo tudi vlažna ščetka, namočena v sodo bikarbono. Tako boste izmili rumenilo, ki se na slonovini nabere zaradi starosti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.