Magazin
631 ogledov

Nasveti za čiščenje nakita

Čistite previdno. (Foto: Imaxtree) Žurnal24 main
Na nakitu se nabirajo razne maščobe, odmrle celice, vodni kamen … Vsi pa si želimo, da bi ohranil večni sijaj. Pomagate si lahko sami z nasveti iz domače skrinje.

Na splošno se nakit najbolje čisti z zobno ali malo slikarsko ščetko in kakovostnim tekočim detergentom. Temu sledi brisanje in glajenje z mehko in vlažno, nato pa še povsem suho krpo.

Biseri
Porumenele bisere za dve minuti potopite v mlačen vinski kis, nato pa v mlačno čisto vodo. Pustite, da se posušijo na čisti brisači.

Platina
Platina je zelo trajna kovina, ki se čisti z vodo, zmešano z detergentom, ali s posebnim sredstvom za čiščenje zlata.

Baker
Baker sčasoma izgubi lesk. Čisti se z detergentom za posodo. Če na nakitu opazite madeže, jih najprej odstranite z vato, namočeno v kis. Pomaga tudi, če ga natrete z limonino lupinico.

Korale
Osvežili jih boste z olivnim oljem. Če je ogrlica čista, a je izgubila sijaj, jo dajte za nekaj ur v zamrzovalnik.

Srebro

Srebro se čisti s posebno krpico, ki jo lahko kupite v draguljarnah ali bolje založenih trgovinah. Obstajajo pa tudi domača sredstva: potemnelo srebro očistite z limono ali pa ga namočite v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono. Srebrni nakit z okrasnim kamenjem izvrstno čisti lesni pepel – potresite ga in nato nežno zdrgnite z mehko krpo.

Zlato
Zlato, ki ima manj kot 18 karatov, temni prav tako kot srebro. Za njegovo čiščenje lahko uporabite v vodi raztopljen amoniak, nato pa nakit osušite z mehko suho krpo. Zlat nakit brez kamnov lahko tudi na kratko potopite v alkohol in nežno ščetkajte.

Žad in jantar
Čistita se z alkoholom ali lekarniškim bencinom. Po čiščenju ju je treba ''nahraniti'' z malo olivnega olja, odvečno maščobo pa odstraniti z jelenovo kožo, ki odlično vpija in daje lesk.

Trdi dragi kamni
Trdi dragulji, kot so diamnt, safir ali rubin, so zelo odporni. Ščetkajte jih z novo zobno ščetko, namočeno v toplo vodo.

Problematični dragulji
Problematično drago kamenje, kot so opali ali smaragdi, imajo razpoke, v katere prodira voda, zato jih ne potapljajte vanjo ali v druga sredstva za čiščenje, temveč poiščite nasvet strokovnjaka.

Slonovina
Slonovino čistite z zobno pasto in ščetko. Zdrgnite, operite in posušite. Delovala bo tudi vlažna ščetka, namočena v sodo bikarbono. Tako boste izmili rumenilo, ki se na slonovini nabere zaradi starosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.