Nasveti za zeleno trato

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Temnozeleno, kompaktno, trpežno in hkrati mehko travno rušo si želi vsakdo, rešitev pa je le ena – pravilno vzdrževana trava z močnimi globokimi koreninami v stabilni podlagi.
Oglej si celoten članek

Dobro negovana trata je tradicionalni del vrta, ki oblikuje igralne površine za majhne otroke in športno dejavne mladostnike, povezuje vrt in postavi okvir za druge elemente.

  • Če želite, da bo lepa in gosta, pa vsaka trata na začetku spomladanske rasti potrebuje sestavljeno gnojilo z veliko dušika. Uporabljajte gnojilo, ki vsebuje tudi herbicid.
  • Če trata nenadoma pobledi, jo zalivajte s tekočim gnojilom za trate ali amonijevim sulfatom. Nikoli ne uporabljajte hitro učinkujočega dušika, saj je pomlad čas gnojil s fosfati, kalijem in z majhno količino počasi učinkujočega dušika.
  • Ne pozabite na zalivanje! Z enim zalivanjem je treba porabiti toliko vode, da premočite zemljo od 15 do 20 centimetrov globoko, to je približno 20 litrov vode na kvadratni meter.
  • Nenadne obremenitve travne ruše s hojo, igranjem, košnjo in zalivanjem zbijajo vrhnjo plast rastnega sloja; tla izgubljajo prepustnost za vodo in zrak, to pa najprej ustavi rast korenin in takoj zatem celotno rast.
  • Ukrepi, ki preprečujejo zbitost tal, so luknjanje, zračenje in peskanje.
  • Trato v zvitkih lahko položite tako rekoč kadarkoli od spomladi do jeseni, le v sušnih obdobjih morate biti pozorni na zadostno zalivanje.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.