Magazin
58 ogledov

Nasveti za zeleno trato

trata Shutterstock
Temnozeleno, kompaktno, trpežno in hkrati mehko travno rušo si želi vsakdo, rešitev pa je le ena – pravilno vzdrževana trava z močnimi globokimi koreninami v stabilni podlagi.

Dobro negovana trata je tradicionalni del vrta, ki oblikuje igralne površine za majhne otroke in športno dejavne mladostnike, povezuje vrt in postavi okvir za druge elemente.

  • Če želite, da bo lepa in gosta, pa vsaka trata na začetku spomladanske rasti potrebuje sestavljeno gnojilo z veliko dušika. Uporabljajte gnojilo, ki vsebuje tudi herbicid.
  • Če trata nenadoma pobledi, jo zalivajte s tekočim gnojilom za trate ali amonijevim sulfatom. Nikoli ne uporabljajte hitro učinkujočega dušika, saj je pomlad čas gnojil s fosfati, kalijem in z majhno količino počasi učinkujočega dušika.
  • Ne pozabite na zalivanje! Z enim zalivanjem je treba porabiti toliko vode, da premočite zemljo od 15 do 20 centimetrov globoko, to je približno 20 litrov vode na kvadratni meter.
  • Nenadne obremenitve travne ruše s hojo, igranjem, košnjo in zalivanjem zbijajo vrhnjo plast rastnega sloja; tla izgubljajo prepustnost za vodo in zrak, to pa najprej ustavi rast korenin in takoj zatem celotno rast.
  • Ukrepi, ki preprečujejo zbitost tal, so luknjanje, zračenje in peskanje.
  • Trato v zvitkih lahko položite tako rekoč kadarkoli od spomladi do jeseni, le v sušnih obdobjih morate biti pozorni na zadostno zalivanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.