Magazin
226 ogledov

Prenova se lahko spreobrne v katastrofo

balkon prenova
1/2
Žurnal24 main
Preureditev balkona v sobo stane dva tisoč evrov, brez dobre izolacije pa lahko nastane katastrofa. Pri zahtevnejših prenovah so težava sosedje.

Balkoni. Izolacija je najpomembnejša, ko balkon preurejamo v sobo, je pojasnil Darko Janžovnik iz podjetja Novi hišnik, ki se ukvarja z zaključnimi gradbenimi deli. Pomembno je, da se položi vsaj 30 centimetrov izolacije, če je to le mogoče, saj so tla na balkonu dosti bolj mrzla kot drugje po stanovanju.

Izolacija je pomembna tudi zato, ker skozi balkonska vrata po navadi pride 80 odstotkov hladnega zraka. Zato Janžovnik odsvetuje, da se takih prenov, predvsem zahtevnejših, ko recimo na balkonu zamaka, lotite sami.

Izolirati tudi pri sosedu

Največ težav pri prenovah balkonov je v večstanovanjskih stavbah, tudi zato, ker se ne sme spreminjati zunanjega videza. "Še ograja balkona mora biti v isti barvi kot pri sosedih," je izkušnje opisal Janžovnik, na enak problem pa je opozoril Stanko Juračič, ki se prav tako ukvarja z gradbenimi deli.

Dodala sta, da je lahko pri prenovi balkona največ težav s sosedi, saj mora večina, ki jim na balkonu zamaka in jim vlaga uničuje stene, za prenovo dobiti soglasje soseda. "Če kaplja od zgornjega soseda, je treba izolirati tudi pri njem. Sem že imel primere, ko so tisti, ki so imeli težave z vlago, plačali tudi vsa dela pri sosedu, da so se le rešili težav," je pojasnil Janžovnik in dodal, da se prav zaradi medsosedskih odnosov raje ne lotijo takih poslov, poleg tega pa so zelo zahtevni: "Paziti moramo na svoj sloves." Po njegovih besedah preureditev okoli deset kvadratnih metrov velikega balkona stane okoli dva tisoč evrov, v ceno sta vključeni tudi beljenje in čiščenje.

Če zaradi težav z vlago nastane le ena ali dve razpoki na stenah, sodelovanje soseda ni nujno, je dodal Juračič, o primeru bralke, ki ji zamaka na balkonu – tega je spremenila v sobo –, pa: "To bi si moral ogledati, a velikokrat to uspešno rešimo površinsko z novimi materiali, ki preprečijo nadaljnji prenos vlage."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.