Magazin
127 ogledov

Kako do najcenejše elektrike?

žarnica denar Shutterstock
Lani je dobavitelja električne energije zamenjalo kar štirikrat več gospodinjstev kot predlani.

V teh tednih sibirskega mraza, ko se je povečala prodaja električnih grelnih aparatov, ki znatno povečujejo porabo električne energije, je mogoče pravi čas, da razmislite o zamenjavi dobavitelja električne energije.

Elektrike ne izklopijo

Ker po skoraj petih letih, odkar se je odprl trg na tem področju, marsikoga še skrbi, da bo med menjavanjem dobavitelja motena oskrba z električno energijo ali da je celo ne bo, pri Javni agenciji Republike Slovenije (RS) za energijo zagotavljajo, da to ni možno. Za distribucijsko omrežje namreč skrbi neodvisen sistemski operater (distribucijsko podjetje), ki zagotavlja neprekinjeno dobavo električne energije in enako kakovost oskrbe – ne glede na dobavitelja. “Menjava dobavitelja je za odjemalce električne energije zato zelo preprost postopek, saj za vse potrebno poskrbi novi dobavitelj,” dodajo pri agenciji.

Stari ponudniki izgubljajo

“Število zamenjav dobavitelja se od popolnega odprtja trga z električno energijo praviloma povečuje, še posebno pri gospodinjskih odjemalcih,” ugotavljajo na agenciji. Lani so namreč ravno gospodinjstva najpogosteje menjavala dobavitelja električne energije – za to se je odločilo kar več kot štirikrat toliko gospodinjskih odjemalcev kot leto prej (lani 33.518, predlani 7.850). Največji tržni delež (25,9 odstotka) med trenutno osmimi dobavitelji ima še vedno Elektro Ljubljana, čeprav mu je v enem letu upadel za tri odstotke. Največ (za 3,5 odstotka) se je lani povečalo zanimanje za storitve novejših dobaviteljev: za Gen-I, ki je s 23,1-odstotnim tržnim deležem drugi največji dobavitelj, in za Petrol.

Menjava tudi v bloku

Stanovalci iste večstanovanjske stavbe imajo lahko različne dobavitelje električne energije, saj ima vsako gospodinjstvo svoje merilno mesto.1 -mesečno položnico za porabo električne energije na letni ravni lahko privarčujete z menjavo dobavitelja električne energije. Lani se je za menjavo odločilo več kot 33.500 gospodinjstev.Tudi med menjavo dobavitelja električne energije in po njej se kakovost dobave elektrike ne bo nič spremenila, kaj šele da bi elektrike zmanjkalo, zagotavljajo pri Javni agenciji RS za energijo. Zato brez skrbi preverite, ali lahko s tem privarčujete.

Preverite, kje je ceneje

Na spletni strani Javne agencije Republike Slovenije za energijo najdete primerjalnik ponudb (pod Električna energija, Trg z električno energijo, E-storitve za odjemalce električne energije), ki omogoča ažuren pregled vseh aktualnih ponudb na trgu električne energije. Na strani najdete tudi primerjavo cen, ki jih na letni ravni pri istih parametrih zaračunava vseh osem ponudnikov.

Primerjava s povprečjem

“Poraba in priključna moč sta najpomembnejša podatka za primerjavo ponudb dobaviteljev,” pravijo na agenciji. Za splošne primerjave pri gospodinjskih odjemalcih je najprimernejša standardna porabniška skupina Dc, ki predstavlja povprečno porabo slovenskega gospodinjstva. Tako lahko z grafov razberete, da boste pri porabi 3.500 kWh na leto (od tega v manjši tarifi 1.300 kWh) najceneje prišli skozi z izbiro Gen-I, najdražje pa z Elektro Maribor
Energijo plus.

Preplačana položnica?

Ob zamenjavi dobavitelja bodite pozorni na morebiten nenavadno visok poračun. Zgodilo se je že, da so nekateri dobavitelji ob prekinitvi naročniškega razmerja k izrednemu obračunu ob menjavi prišteli znesek zadnje že prejete in plačane položnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.