Magazin
229 ogledov

Ekovrtiček na balkonu

jagode Shutterstock
Zdaj je pravi čas za nakup posod in korit ter izbiro želene zelenjave.

Priprave. "Urejanje ekovrtička na balkonu lahko začnemo že marca in aprila, tako da si pripravimo lonce, korita in primeren substrat. Sejati in saditi pa začnemo maja," pravi Gregor Okorn iz Vrtnarstva Frbežar. "Na odprtem balkonu je čas za setev, ko je temperatura ponoči okoli deset stopinj Celzija," dodajajo v vrtnariji Majdin gaj.

 

Kupite primerne posode

"Za plodovke in kapusnice potrebujete večje lonce premera 30 centimetrov in ravno tolikšne globine. Za solato, peteršilj in zeleno so primerna klasična korita," svetuje Majda Železnik. Paradižnik, fižol, jajčevce, papriko in krompir lahko sadite tudi globlje.

Korita na sonce

"Na sončni del balkona postavimo paradižnik, papriko, feferone, jajčevce, korenček in redkvico. Solato, peteršilj, špinačo in čebulo pa lahko sadimo tako na sončni kot senčni strani," pravijo pri Vrtnarstvu Frbežar. Rastline v času bujne rasti zalivajte vsak dan, sicer pa raje manj kot več. V močni vročini jih zasenčite. "Senčimo z belo vlaknasto folijo ali mehko gosto mrežico, ki jo napnemo nad posode z rastlinami," pojasnjuje Okorn. Pazite, da zastirka v vlažnem obdobju ne začne gniti.

Potrebno je dognojevanje

Ekološka zemlja, ki jo kupite v trgovini, mora biti certificirana. "Zemljo lahko naberemo tudi v naravi, vendar moramo vedeti, da ne vsebuje težkih kovin, umetnih gnojil ..." pravi Železnikova. "Zemlja naj bo mešanica predelanega komposta, travniške krtine in preperelega hlevskega gnoja; za večjo zračnost pa ji lahko dodamo tudi malo mivke ali drobnega peska," pa svetuje Okorn.

Rastline v loncih ne pridobijo dovolj hranil iz tal, zato je potrebno dognojevanje. V Majdinem gaju svetujejo, da gnojilo dodate pri presajanju in še enkrat sredi poletja. To zadostuje zeliščem, plodovkam pa dodajte gnojilo vsaka dva tedna. Pri Frbežarju predlagajo, da uporabljate kupljena organska gnojila, lahko pa uporabljate tudi namočene koprive.

Sveže vse leto

Začimbe in dišavnice zalivajte redno, a ne preveč. V posodah na balkonu uspevajo zelišča od peteršilja do ginsenga, vsako pa ima nekaj svojih zahtev. Tako imata timijan in rožmarin raje suha in peščena tla, medtem ko ima melisa raje hranljiva humusna tla. Zelišča bodo tako bolje uspevala, če vsako posadite v svoj lonček, prav tako pa lahko sadike posadite v isti posodi. Pazljivi bodite le na tiste začimbe, ki se hitro razraščajo in zato dušijo druge, prav tako pa mora biti posoda oziroma lonček globok vsaj 20 centimetrov. 
V sredino lončka posadite večje in grmičaste začimbe, ob robu pa viseče.

Na dno posode nasujte nekaj peska ali glinopora, da bo odtekala odvečna voda. Drenažo pokrijte z vrtno zemljo z visokokakovostno biozemljo brez šote.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.