Magazin
35 ogledov

Prepoznate strupe v čistilih?

čistila Shutterstock
Pri kemičnih čistilih je težko prepoznati vse strupe, ki jih vsebujejo.

Čeprav se večina proizvajalcev čistil zaveda pomembnosti varovanja narave, še vedno bolj stremijo k učinkovitosti čistil kot pa k njihovi prijaznosti do okolja, pravi Jelena Todorić, diplomirana inženirka kemične tehnologije. Pri kupcih pa je medtem vedno več zanimanja za ekološka čistila.

Zavajajoči sinonimi

Zelo zavajajoča je uporaba sinonimov za posamezne sestavine v čistilih, ki uporabniku onemogočijo prepoznavo nevarne kemikalije,” opozarja Todorićeva. Tem se lahko izognete z uporabo naravnih proizvodov.

Za kopalnico soda

“Soda je sol ogljikove kisline. Z drugimi kemikalijami reagira rahlo alkalno, kar tudi pripomore k razgradnji maščobe in s tem lažjemu odstranjevanju maščobnih madežev,” razlaga Todorićeva. Za čiščenje kopalnice uporabite skodelico sode bikarbone, žličko tekočega mila ter nekaj kapljic eteričnega olja in vode. Z mešanico lahko očistite kad, lijake in straniščno školjko.

Za mehko perilo kis

Kis je vodna raztopina ocetne kisline, ki pa je dober dezinfektant in razmaščevalec. Zaradi prisotne kisline dobro odstranjuje vodni kamen,” pojasnjuje Todorićeva. Iz kisa in vode si lahko sami pripravite univerzalno čistilo. Nalijte ga v plastenko z razpršilcem in ga uporabite za vse površine. Kis lahko uporabite tudi namesto mehčalca. Za lepši vonj lahko dodate nekaj kapljic priljubljenega eteričnega olja. Tako oprano perilo bo mehko, poleg tega pa boste pralni stroj ščitili pred vodnim kamnom.

Z orehom nad praske

Praske na lesenem pohištvu lahko odstranite tako, da jih zdrgnete z orehovim jedrcem. Za poliranje lesenega pohištva pa si lahko pripravite tudi skodelico limoninega soka, v katero vmešate žlico oljčnega olja in žlico vode. Mešanico z mehko krpo nanesite na pohištvo, počakajte nekaj minut in se lotite poliranja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.