Navihani parklji

Foto: Segeja Hadner Hvala
Foto: Segeja Hadner Hvala
Decembra bo v kuhinjah dišalo po pecivu in piškotih. Parklje lahko pripravljate skupaj z otroki. Zagotovo bodo z veseljem gnetli, še bolj veselo pa oblikovali njihova telesca in izrezovali rdeče jezičke.
Oglej si celoten članek

Domači dišijo lepše

Parklje in miklavže iz krušnega testa lahko seveda kupite v vsaki trgovini. Če jih boste spekli sami – uspeli bodo zagotovo –, pa bodo ne le slastnejši, ampak tudi bolj zdravi. Iz testa lahko ustvarite tudi parklja v ženski obliki pa seveda še marsikaj. Želimo vam prijetno ustvarjanje!

Sestavine:

Za kvasec:

  • 1 kvas
  • 5 žlic mleka
  • sladkor
  • moka
  • 60 dag moke
  • 25 dag masla
  • pol jogurtovega lončka sladkorja
  • 1,5 kisle smetane
  • 3 rumenjaki
  • nastrgana limonina lupinica
  • rozine, jajce


Postopek:

  • Pripravite kvasec: v skledici zmešajte mleko, nadrobljen kvas, sladkor in moko. Na toplem pustite stati vsaj 10 minut, da kvasec nekoliko vzhaja.
  • V skledo presejte moko, dodajte sladkor, premešajte in dodajte sol. V jamico na sredini vlijte kvasec.
  • Maslo pri nenehnem mešanju raztopite v mleku. Ko je zmes mlačna, jo prilijte k moki in dodajte smetano. Testo gnetite, dokler ne postane gladko in se ne oprijema več rok.
  • Testo oblikujte v kepo in ga pustite na toplem eno uro.
  • Vzhajano testo pregnetite in razdelite na 16 delov. Razdelite na štručke, iz katerih oblikujte parklje: štručko sploščite na centimeter in pol debeline.
  • Najprej oblikujte glavo, ki jo zarežete z ostrim nožem ter oblikujete rožička. Razpolovite spodnji del in oblikujte nogi, zarežite ob levi in desni strani trupa in oblikujte roke. Parklje namažite s stepenim jajcem, ki ste mu dodali dve žlici sladkorja in dve žlici mleka. Za oči v glavo zapičite rozine in zarežite za usta, kamor boste vstavili jezik.
  • Parklje pecite 30 minut pri 170–180 stopinjah Celzija.
  • V ohlajene parklje vstavite rdeče jezike, ki ste jih izrezali iz papirja ali rdečega traku, uporabite pa lahko tudi kandirane češnje.

Pa dober tek!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.