Magazin
266 ogledov

Navihani parklji

parklji Segeja Hadner Hvala
Decembra bo v kuhinjah dišalo po pecivu in piškotih. Parklje lahko pripravljate skupaj z otroki. Zagotovo bodo z veseljem gnetli, še bolj veselo pa oblikovali njihova telesca in izrezovali rdeče jezičke.

Domači dišijo lepše

Parklje in miklavže iz krušnega testa lahko seveda kupite v vsaki trgovini. Če jih boste spekli sami – uspeli bodo zagotovo –, pa bodo ne le slastnejši, ampak tudi bolj zdravi. Iz testa lahko ustvarite tudi parklja v ženski obliki pa seveda še marsikaj. Želimo vam prijetno ustvarjanje!

Sestavine:

Za kvasec:

  • 1 kvas
  • 5 žlic mleka
  • sladkor
  • moka
  • 60 dag moke
  • 25 dag masla
  • pol jogurtovega lončka sladkorja
  • 1,5 kisle smetane
  • 3 rumenjaki
  • nastrgana limonina lupinica
  • rozine, jajce


Postopek:

  • Pripravite kvasec: v skledici zmešajte mleko, nadrobljen kvas, sladkor in moko. Na toplem pustite stati vsaj 10 minut, da kvasec nekoliko vzhaja.
  • V skledo presejte moko, dodajte sladkor, premešajte in dodajte sol. V jamico na sredini vlijte kvasec.
  • Maslo pri nenehnem mešanju raztopite v mleku. Ko je zmes mlačna, jo prilijte k moki in dodajte smetano. Testo gnetite, dokler ne postane gladko in se ne oprijema več rok.
  • Testo oblikujte v kepo in ga pustite na toplem eno uro.
  • Vzhajano testo pregnetite in razdelite na 16 delov. Razdelite na štručke, iz katerih oblikujte parklje: štručko sploščite na centimeter in pol debeline.
  • Najprej oblikujte glavo, ki jo zarežete z ostrim nožem ter oblikujete rožička. Razpolovite spodnji del in oblikujte nogi, zarežite ob levi in desni strani trupa in oblikujte roke. Parklje namažite s stepenim jajcem, ki ste mu dodali dve žlici sladkorja in dve žlici mleka. Za oči v glavo zapičite rozine in zarežite za usta, kamor boste vstavili jezik.
  • Parklje pecite 30 minut pri 170–180 stopinjah Celzija.
  • V ohlajene parklje vstavite rdeče jezike, ki ste jih izrezali iz papirja ali rdečega traku, uporabite pa lahko tudi kandirane češnje.

Pa dober tek!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.