Ne cepite mlajših od pol leta

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Tudi pri otroku, ki je bolan in ima povišano telesno temperaturo, je treba cepljenje proti gripi – kot vsako drugo cepljenje – odložiti.
Oglej si celoten članek

V Sloveniji se proti gripi cepi odstotek otrok, na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) pa cepljenje priporočajo predvsem otrokom s kroničnimi boleznimi obtočil, dihal, sečil, mišično-skeletnega in vezivnega sistema, nekaterimi malignimi boleznimi, sladkorno boleznijo in drugimi.
Cepivo ni primerno za mlajše od pol leta, dodajajo na IVZ. Cepljenje pa priporočajo tudi nosečnicam: “Ker nosečnice spadajo v skupine, pri katerih je večje tveganje za težji potek gripe ali zaplete po njej, je cepljenje proti gripi priporočljivo za vse nosečnice ne glede obdobje
nosečnosti."

Na cepljenje oktobra ali novembra

Otrok, ki je imel alergijsko reakcijo na katerokoli cepivo ali je alergičen na sestavine cepiva, proti gripi ne sme biti cepljen. Za cepljenje je primeren čas pred sezono gripe, torej oktobra in v začetku novembra, cepivo pa učinkuje po dveh tednih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.