Ne dovolj ubogljiv

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Imam 9-mesečnega psa. Ko je na povodcu ali ko imam v rokah hrano, je vedno ubogljiv, tudi spuščen je do neke mere ubogljiv, vendar ne tako, kot bi hotela.
Oglej si celoten članek

Vprašanje: Imam 9-mesečnega psa. Ko je na povodcu ali ko imam v rokah hrano, je vedno ubogljiv, tudi spuščen je do neke mere ubogljiv, vendar ne tako, kot bi hotela. Problem je tudi, da se ne pusti priklicati, niti ujeti. Veliko tudi skače po meni, in ko ga poskušam zaustaviti, začne skakati še bolj intenzivno. To sta dva problema, ki ju nikakor ne znam rešiti. Mi lahko kako svetujete? Hvala.

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja odgovarjata Jure Pribičevič in Andrej Žunič iz Alfakana.

Odgovarja Andrej Žunič, Alfakan:
Pomembno je, da psa najprej naučite, kakšno vedenje pričakujete od njega. Vzemite v roke kliker, napolnite si žepe s hrano – nagrado – in psa pripnite na dolg povodec. Pozornost in nagrado naj si prisluži le v mirni poziciji ob vas (in ne ob skakanju). Naučite ga pravilne reakcije na njegovo ime in odpoklic. To najlažje dosežete s potrjevanjem pravilnih odzivov s hrano. Nikakor ne puščajte psa s povodca v nenadzorovanem okolju (brez ograde). Tudi ko je ta že naučen določenih reakcij na povelje, naj ima nekaj časa še pripet povodec. Le tako lahko psa nadzirate in mu preprečite neželeno vedenje v kritičnih situacijah. Zanesljiv odpoklic je pogoj, da je nadzor v vaših rokah. V nasprotnem primeru vas kontrolira pes, saj vas s svojim vedenjem zlahka spravi v paniko in neuravnovešeno stanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.