Magazin
25 ogledov

Ne dovolj ubogljiv

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Imam 9-mesečnega psa. Ko je na povodcu ali ko imam v rokah hrano, je vedno ubogljiv, tudi spuščen je do neke mere ubogljiv, vendar ne tako, kot bi hotela.

Vprašanje: Imam 9-mesečnega psa. Ko je na povodcu ali ko imam v rokah hrano, je vedno ubogljiv, tudi spuščen je do neke mere ubogljiv, vendar ne tako, kot bi hotela. Problem je tudi, da se ne pusti priklicati, niti ujeti. Veliko tudi skače po meni, in ko ga poskušam zaustaviti, začne skakati še bolj intenzivno. To sta dva problema, ki ju nikakor ne znam rešiti. Mi lahko kako svetujete? Hvala.

Vprašanja o vedenjskih težavah vašega kosmatinca nam lahko pošljete na ljubljencki@zurnal24.si. Na vprašanja odgovarjata Jure Pribičevič in Andrej Žunič iz Alfakana.

Odgovarja Andrej Žunič, Alfakan:
Pomembno je, da psa najprej naučite, kakšno vedenje pričakujete od njega. Vzemite v roke kliker, napolnite si žepe s hrano – nagrado – in psa pripnite na dolg povodec. Pozornost in nagrado naj si prisluži le v mirni poziciji ob vas (in ne ob skakanju). Naučite ga pravilne reakcije na njegovo ime in odpoklic. To najlažje dosežete s potrjevanjem pravilnih odzivov s hrano. Nikakor ne puščajte psa s povodca v nenadzorovanem okolju (brez ograde). Tudi ko je ta že naučen določenih reakcij na povelje, naj ima nekaj časa še pripet povodec. Le tako lahko psa nadzirate in mu preprečite neželeno vedenje v kritičnih situacijah. Zanesljiv odpoklic je pogoj, da je nadzor v vaših rokah. V nasprotnem primeru vas kontrolira pes, saj vas s svojim vedenjem zlahka spravi v paniko in neuravnovešeno stanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.