Ne posedajte, ampak hodite

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hoja je najbolj priljubljena in za starejše tudi najvarnejša. Če boste vsak dan hodili vsaj pol ure, vam bodo mišice in sklepi hvaležni.
Oglej si celoten članek

Brez skokov

“Naše vezivno tkivo je vse manj prožno in zato vse občutljivejše. Za starejše ljudi je tako najprimernejša vzdržljivostna, manj silovita dejavnost. Pri športih, kjer se gibamo z velikimi hitrostmi, v katerih je veliko skokov in hitrih sprememb smeri, bodimo še previdnejši, saj je pri teh verjetnost poškodb večja,” pravi Urban Praprotnik, tekaški trener in profesor športne vzgoje.

Vsaj redna hitra hoja

“Vsakemu bi svetoval, naj se redno giblje. S tem ne odlašajmo toliko časa, da se pojavijo resnejše zdravstvene težave. To na primer pomeni, da vsak dan vsaj pol ure hitro hodimo,” poudarja Praprotnik. Za čiste začetnike, ki šele po 50. letu ugotovijo, da potrebujejo gibanje, je pol ure hitre hoje ravno prav. “Poleg tega bodo zelo koristne krepilne in raztezne vaje, a jih je treba izvajati pravilno. Kako se določena vaja izvaja, pa je žal še vedno zelo pogosto razumljeno na različne načine. Obstajajo namreč vaje, ki smo se jih v mladosti naučili, a z njimi tako rekoč treniramo poškodbe – težave,” opozarja Praprotnik.

Gibanje naj bo pravilno

Vsako gibanje se poskušajte naučiti  izvajati čim pravilneje. “Z izpopolnjeno tehniko teka lahko denimo bistveno manj obremenjujemo kolena, kolčni sklep in tudi hrbtenico. Problem kroničnih preobremenitvenih poškodb je namreč ta, da nastajajo postopoma s ponavljanjem majhnih preobremenitev. Kljub napakam mislimo, da delamo prav, lepega dne pa smo negativno presenečeni. Najboljši preventivi pred poškodbami sta torej prav naše znanje in razvijanje posluha za telo.

Redno gibanje je investicija za starejša leta

Pomanjkanje gibanja je pogosto eden izmed osnovnih vzrokov hitrejšega upadanja telesnih in tudi miselnih sposobnosti (hrustanec je vse manj prožen, mišice slabijo, kosti postajajo šibkejše, gibi so vse manj usklajeni ...). “Če smo gibalno podhranjeni – to pa žal velja za večino odraslih –, nam začne po 50 letih pospešeno upadati mišična moč. Ker lahko mišice, če se gibamo redno in dovolj intenzivno, ohranimo še zelo močne tja do 70. leta in dlje, je redno gibanje zelo dobra investicija v naša zrela leta. Z močnejšimi mišicami je naše gibanje lahkotnejše,” pravi Praprotnik.

Vztrajajte vsak dan

  • Nikoli ni prepozno, da postanete telesno dejavni. Če za vadbo nimate prave volje, pripravite počitniški načrt, s katerim boste gibanje vpeljali v svoj vsakdanjik.
  • Čim več hodite, izlete iz dneva v dan podaljšujte in izbirajte vse zahtevnejše cilje. Izbirajte dejavnosti, ki so vam všeč ali ste jih že izvajali v mladosti.
  • Avtomobil pustite na parkirišču in zajahajte kolo. Če dopustujete v zdravilišču, hotelu ali kampu, se vključite v organizirane dejavnosti. Ko boste ugotovili, kaj vam ustreza, poiščite takšno vadbo še v svojem kraju.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.