Nefretete spet 'doma'

Foto: Žurnal24 Iz Egipta je Nefretete pripotovala v Nemčijo.
Svetovno poznano poprsje egiptovske kraljice Nefretete je spet v berlinskem Novem muzeju. Lahko si ga boste brezplačno ogledali.
Oglej si celoten članek

Po 70 letih se je Nefretete vrnila v Novi muzej. Njeno poprsje so pod strogimi varnostnimi pogoji prenesli iz Starega muzeja v sosednjo stavbo. Poprsje bo ostalo še nekaj dni zapakirano, da se aklimitizira, poleg Nefretete pa se bo v muzej vrnila tudi preostala egiptovska zbirka.

Javnosti bo kip dostopen od 17. oktobra dalje
Kip iz apnenca je star 3500 let, doživel pa je že marsikaj. Leta 1943 so ga skupaj z drugimi predmeti iz egiptovske zbirke umaknili iz Novega muzeja v soline. V Berlin so ga ponovno pripeljali trinajst let kasneje, nato pa je bil več desetletij razstavljen na gradu Charlottenburg, na Kulturforumu na Potsdamerplatzu ter v Starem muzeju.

Nefretetino poprsje so našli leta 1919. Izkopavanja je financiral neki Nemec, čigar last so najdeni predmeti tudi postali. Egipt si zdaj že več let prizadeva, da bi Nefretete dobil nazaj.

17. in 18. oktobra bo sicer v Novem muzeju dan odprtih vrat, torej bo vstop brezplačen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.