Magazin
18 ogledov

Nefretete spet 'doma'

Iz Egipta je Nefretete pripotovala v Nemčijo. Žurnal24 main
Svetovno poznano poprsje egiptovske kraljice Nefretete je spet v berlinskem Novem muzeju. Lahko si ga boste brezplačno ogledali.

Po 70 letih se je Nefretete vrnila v Novi muzej. Njeno poprsje so pod strogimi varnostnimi pogoji prenesli iz Starega muzeja v sosednjo stavbo. Poprsje bo ostalo še nekaj dni zapakirano, da se aklimitizira, poleg Nefretete pa se bo v muzej vrnila tudi preostala egiptovska zbirka.

Javnosti bo kip dostopen od 17. oktobra dalje
Kip iz apnenca je star 3500 let, doživel pa je že marsikaj. Leta 1943 so ga skupaj z drugimi predmeti iz egiptovske zbirke umaknili iz Novega muzeja v soline. V Berlin so ga ponovno pripeljali trinajst let kasneje, nato pa je bil več desetletij razstavljen na gradu Charlottenburg, na Kulturforumu na Potsdamerplatzu ter v Starem muzeju.

Nefretetino poprsje so našli leta 1919. Izkopavanja je financiral neki Nemec, čigar last so najdeni predmeti tudi postali. Egipt si zdaj že več let prizadeva, da bi Nefretete dobil nazaj.

17. in 18. oktobra bo sicer v Novem muzeju dan odprtih vrat, torej bo vstop brezplačen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.