Nevarni lepotni trendi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Za lepoto je treba trpeti. Vam je znano? Ta in podobni klišeji so zagotovo pripomogli k temu, da je marsikdo za lep videz pripravljen še dušo prodati hudiču. Preverite, katere olepšave vam lahko naredijo več škode kot koristi.
Oglej si celoten članek

Solariji

Svetovna zdravstvena organizacija je s številnimi raziskavami dokazala, da je sončenje v solariju škodljivo. Kljub temu se samo v ZDA kar 28 milijonov ljudi sonči v solariju. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da ženske, ki se za solarij odločajo v mladih letih, lahko razvijejo zasvojenost s temno poltjo.

Kitke

Pričeske, pri katerih so lasje tesno speti ali spleteni v kitke ob hkratni uporabi kemikalij za ravnanje las, lahko povzročijo poškodbe na lasnih foliklih, kar lahko privede do izpadanja las v krogih oziroma alopecije. Ljudje tako lahko sčasoma postanejo delno ali pa celo popolnoma plešasti. To so afriški dermatologi v raziskavi dokazali že leta 2007, kasneje pa so dejstva še podkrepili njihovi britanski kolegi.

Tetovaže

Več kot imate tetovaž, več verjetnosti obstaja za okužbo s hepatitisom C, je pokazala raziskava iz leta 2010. Pri tetoviranju se pojavljajo tudi bolezni, ki se prenašajo s krvjo, na primer tetanus, tuberkuloza in HIV, ter različne bakterijske okužbe kože. Barvila alergično reakcijo lahko sprožijo celo nekaj let po tetoviranju.

Botoks

Botoks – vse bolj priljubljen in preprost način za "likanje" gub v zadnjih letih – je medicinska oblika strupa botulin toksina tipa A. Čeprav so injekcije relativno neškodljive, lahko pride do neželenih učinkov, kot so vrtoglavica, glavoboli in začasna mišična oslabelost. V ZDA je botoks zakonit od leta 2009, vendar strokovnjaki opozarjajo, da se lahko strup razširi na druge dele telesa.

Nevarne leče

Ameriška akademija za oftalmologijo (AAO) v sporočilu za javnost opozarja, da kozmetične leče, ki dajejo videz večjih oči, predstavljajo vse bolj nevaren trend. Prodaja tovrstnih leč brez recepta je v ZDA z zakonom prepovedana. AAO opozarja, da se ob nepravilni uporabi takšnih leč lahko pojavijo bolečine, vnetja in celo poškodbe vida, ki se lahko končajo s slepoto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.